Nici nu îmi amintesc momentul în care am început să visez la Ciclade, arhipelagul insulelor grecești cu căsuțe albe și toate nuanțele de albastru. Recunosc că Santorini era prioritatea numărul 1, însă acum vreo doi ani am descoperit că zona asta a Greciei are mult mai multe de oferit decât locurile foarte promovate precum Oia, Thira sau Mykonos.
Insula Paros este situată în centrul arhipelagului Cicladic și are tot ce îți poți dori de la o insulă: plaje întinse cu nisip fin sau plaje stâncoase, apă turcoaz, orașele chic cu străduțe înguste, restaurante cochete cu mâncare delicioasă. Oamenii locului spun că Paros este acum așa cum era Mykonos în urmă cu 20 de ani: cu același șarm și aceeași atmosferă, dar mult mai puțin aglomerat și mult mai accesibil din punct de vedere costuri. În plus, în anul 2020 Paros a fost desemnată cea mai bună insulă din Europa de revista Travel+Leisure.
Cum am început pregătirile pentru vacanta in Paros? Păi cu vreo două luni înainte am luat la analizat toate destinațiile în care ne-am putea bucura de soare și de eventuale băi în mare (fără să ne clănțăne dinții), la sfârșitul lunii mai și în contextul pandemiei, ținând cont de eventualele restricții și de condițiile de acces într-o țară străină.
Fiind un grup de 5 persoane, trebuia să picăm cu toții de acord pe o destinație care să întrunească toate condițiile de mai sus. Am propus diverse locuri, însă insula Paros a câștigat detașat și am hotărât că, pentru o mai mare flexibilitate, drumul ar trebui parcurs cu mașina. În plus, nici anulările continue pentru zborurile low-cost nu prea au contribuit în favoarea călătoriei cu avionul.
Cum ajungi în Paros din București?
Cu mașina
Traseu: București – Giurgiu/Ruse – Sofia – Promachonas/Kulata – Salonic – Katerini – Kamena Vourla – Marousi – Portul Pireu sau Portul Rafina (pentru ferryboat spre insulă) – 1180 km/13h21 până în Portul Pireu sau 1198 km/13h26 până în Portul Rafina
Și pentru că drumul parcurs cu mașina este destul de lung și obositor, noi am ales să ne luăm o noapte de cazare, la dus, în zona portului Pireu, mai ales că drumul cu ferryboat-ul era programat pentru dimineața zilei următoare, iar la întoarcere am poposit în Salonic, pe care l-am găsit super animat aproape încât să nu mai vrem să plecăm spre casă.
Puteți verifica orarul ferryboat-urilor aici.
Ferryboat din portul Pireu (cel ales de noi, don’t ask) – am verificat costul și orarul pe website-ul celor de la Blue Star Ferries, costul per pasager (clasa Economy) a fost de 36 euro/one way, iar per mașina de 83 euro/one way. Noi am achiziționat biletele în dimineața plecării spre Paros, de la casa de bilete din port, dar se pot achiziționa și online.
Ferryboat din portul Rafina – se pot achiziționa biletele pentru ferry de pe website-ul celor de la Golden Star Ferries, costul per pasager (clasa Economy) – de le 30 euro/one way, costul per mașină – de la 58 euro/one way.
Cu avionul până în Atena, apoi ferryboat din porturile Pireu sau Rafina. Puteți verifica zborurile spre Atena aici.
Cu avionul până în Mykonos, apoi ferryboat spre Paros. Puteți verifica zborurile spre Mykonos aici, iar programul ferryboat-urilor aici.
Unde ne-am cazat în Paros?
Pentru că nu eram foarte siguri pe starea vremii la sfârșitul lunii mai (care până la urmă s-a dovedit a fi perfectă, nici foarte cald, dar suficient de cald pentru un bronz frumos), noi am optat pentru locații cu jacuzzi/piscină. Da, au fost două locații pentru că nu voiam să ratăm nici Naousa, un orășel pescăresc foarte pitoresc în nordul insulei, considerat a fi cel mai frumos oraș din Ciclade, dar nici Parikia, capitala insulei și principalul port.
Cazarea în Naousa – White Cliff Naousa: un apartament de 3 camere și jacuzzi, cu view superb peste întregul oraș. Apartamentul este echipat și utilat cu tot ce ai putea avea nevoie, iar gazdele sunt foarte amabile, ne-au făcut foarte multe recomandări despre plajele din zonă sau locurile în care să mâncăm. Noi am contactat direct gazdele pentru rezervare, pe adresa de e-mail de pe site, însă apartamentul poate fi rezervat pe Airbnb sau pe Booking.
Cazarea în Parikia – Villa Parasporos: o vilă cu piscină ca în filme :)), tot cu 3 camere, echipată cu de toate, inclusiv cu un pian pentru ca scenariul să fie complet. Gazda, Chrisoula, a fost super drăguță și ne-a fost de mare ajutor cu răspunsuri despre locurile din zonă, insulele apropiate și cele care merită vizitate într-o excursie de o zi, dar și despre multe alte lucruri, curiozități de-ale noastre (inclusiv despre cum reușesc ei să păstreze arhitectura aceea tipică cu căsuțe albe). Bonus este faptul că în imediata apropiere, la maxim 5 minute de mers pe jos, este Plaja Parasporos. Noi am rezervat vila prin Airbnb.
Unde am mâncat în Paros?
Pentru că Naousa este un orășel pescăresc, vei găsi o mulțime de restaurante fix în vechiul port, majoritatea cu specific grecesc și fructe de mare. Peste tot servirea a fost impecabilă, iar oamenii foarte drăguți și mâncarea foarte bună, însă aș spune că cel mai bine am mâncat la restaurantul Barbarossa, dar și la restaurantul Tsachpinis unde peștele și fructele de mare sunt super proaspete și mai ieftine decât în restul portului. Pentru un mic-dejun excelent, și cu un view care cu siguranță îți va rămâne în minte, trebuie să ajungi neapărat la Fotis, iar pentru cocktail-uri delicioase la Trickster Bar.
La sfârșitul lunii mai, grecii ieșeau treptat dintr-o perioadă destul de strictă de lockdown, de aceea muzica nu era permisă în baruri și restaurante, și totul se închidea la ora 12. În plus, eram și în extra-sezon. Cu toate astea, Naousa ne-a lăsat impresia unui orașel super animat, în special seara când pe străduțele înguste aproape că nici nu mai era nevoie de muzică, era suficient să asculți forfota și veselia oamenilor, localnici și turiști la un loc.
În cele 3 zile petrecute în Parikia, am descoperit, la recomandarea gazdei noastre, un loc cu mâncare autentică, cumva “ca la bunica din Grecia”, adica cu acel gust bogat de mâncare gătită în casă cu ingrediente naturale. Locul se numește Budaraki, și credeți-mă, chiar dacă primul impuls va fi să căutați alt restaurant, trebuie să încercați acolo vinetele afumate cu brânză rasă, musacaua, pastitio, apoi neapărat cafeaua grecească la ibric.
Un alt restaurant cu specific grecesc, în special fructe de mare delicioase, la care am mâncat în Parikia, chiar pe faleza principală, este Mira. Restaurantul este o afacere de familie, și atât proprietarul precum și fiicele sale sunt oameni foarte drăguți și amabili.
Plajele din Paros
Insula are foarte multe plaje, de toate tipurile, cu apă cristal și nisip fin, plaje stâncoase și peisaj “de pe altă planetă”, cu palmieri, liniștite și umbrite sau cu vânt mai puternic.
Nouă cel mai mult ne-a plăcut Kolympethres, a fost dragoste la primă vedere. O plajă care te duce mai degrabă cu gândul la plajele exotice din Seychelles, cu nisip fin și intrare lină în apă. În plus, într-o parte a plajei, relieful s-a format sub forma unui golfulet, iar apa, la sfârșitul lunii mai, era mai caldă decât în alte locuri mai deschise.
Drumul până la Kolympethres este asfaltat și destul de aproape de Naousa, dacă mergi cu mașina. În zonă sunt și 2 taverne și un beach bar, deci poți petrece liniștit toată ziua pe plajă.
Mai sus de Kolympethres este plaja Monastiri și se numește așa pentru că este străjuită…exact .. de o Mănăstire: Mănăstirea Agios Ioannis. Apa de aici, cristal, este perfectă pentru o sesiune de snorkeling.
O altă plajă în apropiere de Naousa este Santa Maria, care la momentul vizitei noastre era total neamenajată. Plaja însă este genul acela de plajă întinsă, cu nisip fin și apă limpede și sunt convinsă că în plin sezon este destul de căutată.
În timpul celor trei zile petrecute în Parikia, dintre care una mai răcoroasă pe care am petrecut-o pe străzile din Antiparos, am încercat o vizită la faimoasa plajă Palm Beach (Agia Irini), total neamenajată și ea la momentul acela și un pic overrated față de ceea ce am găsit la fața locului. Plaja este, într-adevăr, delimitată de un rând de palmieri și probabil că este un loc frumos pentru fotografii cu aer tropical.
Excursia de o zi în Antiparos
Pentru că ultima zi în Paros a fost exact ca starea noastră de spirit pentru că urma să plecăm spre casă: tristă și înnorată, am hotărât că putem profita chiar și de o astfel de vreme pentru o vizită în Antiparos, insula vecină pe care o puteam zări de pe dealurile din Paros. Drumul cu ferryboat-ul spre Antiparos durează 15 minute din portul Pounta, iar biletul costă 1,5 euro/persoană. Programul ferryboat-urilor între Paros și Antiparos poate fi consultat aici.
Antiparos este sora mai mică a insulei Paros și respectă îndeaproape arhitectura caselor, aranjamentul străduțelor, frumusețea îmbinării culorilor pe albul varului de pe clădiri, florile prinse peste ziduri. Senzația pe care am avut-o a fost similară cu cea trăită în Naousa, doar că aici străzile erau mai goale și localnicii se plimbau și mai agale (eram în total extrasezon).
Tips pentru vizita în Paros:
- Ca toate celelalte insule Ciclade, insula Paros este și ea expusă vântului Meltemi, un vânt puternic și uscat, care se simte și mai intens în lunile iulie și august, de aceea îți recomand să eviți să mergi în toiul verii. Cele mai bune luni de vară pentru a vizita insula sunt lunile mai (spre sfârșit), iunie și septembrie.
- Dacă intenționezi să vizitezi și insula Santorini în timpul șederii tale în Paros, recomandarea este să îți rezervi cazare în Santorini, cel puțin pentru o noapte. Programul ferryboat-urilor între cele două insule este unul destul de ciudat, în plus drumul durează între 2 și 4 ore (one-way). Poți verifica programul ferryboat-urilor între Paros și Santorini aici.